Το κέντημα

Το κέντημα

Έχει καταγραφεί στην ιστορία πως τα πρώτα κεντήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Κίνα. Δεν είναι εξακριβωμένο, αλλά πιστεύεται ότι στην Κίνα του 6ου - 5ου αιώνα π.χ. δημιουργούσαν κεντήματα στα μεταξωτά υφάσματα. Τα σχέδια ήταν συνδεδεμένα με τη φύση, συχνά απεικόνιζαν πτηνά. Επίσης στην Κίνα παρήγαγαν τα πρώτα μεταξωτά υφάσματα. Ήταν πολύ ακριβά και ως εκ τούτου το κέντημα προοριζόταν αποκλειστικά για γυναίκες της αριστοκρατίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα πρώτα υφάσματα που ήταν κατάλληλα για κέντημα, κατασκεύαζαν από μαλλί, ήταν τα μάλλινα υφάσματα. Αλλά στην προτίμηση πρώτα ήταν τα λινά υφάσματα που η λευκότητα τους και η κατάλληλη δομή ήταν ιδανικά για το κέντημα. Και η γενέτειρα του λινού είναι αρχαία Ινδία, όπου για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε.

Η σταυροβελονιά εμφανίστηκε στην προϊστορική εποχή. Είναι ο πιο δημοφιλές τρόπος κεντήματος, ο οποίος απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα με την έλευση του Χριστιανισμού. Τα κεντήματα με σταυροβελονιά κόσμησαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο πανί στην Κίνα τον 1-2 αιώνα π.χ. Αυτή η χώρα ήταν πάντα πιο μπροστά από τις άλλες χώρες στο κέντημα.

Το πρώτο κέντημα με χρυσό νήμα σύμφωνα με τον μύθο εμφανίστηκε στα δυτικά της Μικράς Ασίας και ήταν δημοφιλές στην Ρώμη και στην Ελλάδα.

Το κέντημα με κορδέλες είναι κληρονομιά της Γαλλίας. Εμφανίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και ήταν ένα πολύ αγαπημένο χόμπι του Λουδοβίκου XV.

Το κέντημα με χάντρες εμφανίστηκε περίπου όταν είχαν κατασκευαστεί οι χάντρες και οι πρώτες χάντρες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο 3 χιλιάδες χρόνια πριν.

Το κέντημα μηχανής προέρχεται από την Γαλλία. Στην Γαλλία για πρώτη φορά κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή για κέντημα το 1821.

Το κέντημα Ρισελιέ εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα και ονομάστηκε προς τιμήν του Καρδινάλιου Ρισελιέ.

Η τέχνη του κεντήματος είχε ταχύτατη ανάπτυξη για χιλιετίες και ακόμη και σήμερα είναι πολύ δημοφιλές για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Όμορφα και πρωτότυπα κεντημένα σχέδια από ποιοτικά υφάσματα μπορείτε να βρείτε στο κατάστημά μας.

Scroll